Bevrijdingsloop 2015

Na een gedegen voorbereiding was het op 4 mei 2015 eindelijk zover.

Met 24 leden vertrokken we in 3 busjes en auto met de fietsen op een aanhanger rond half 10 richting Wageningen.
Maar liefst 17 leden gaven zich op om als estafetteloper deel te nemen  aan de Bevrijdingsloop. Als begeleiding gingen 4 fietsers, 2 chauffeurs en een navigator mee. Allemaal enthousiaste mensen, klaar voor een doorwaakte nacht om de route van Wageningen naar Ridderkerk af te leggen, in estafette lopend, fietsend of achter het stuur.
Het weer zat niet mee. Onderweg naar Wageningen begon het al gauw te regenen, maar dat mocht drukte de pret in de busjes niet drukken. De adrenaline zorgde ervoor dat de stemming opperbest was.

Aan de rand van het centrum van Wageningen werden de busjes geparkeerd en liepen we gezamenlijk naar de tent waar het startbewijs afgehaald kon worden.

Volgens het estafetteschema liepen in totaal 6 teams van 2 of 3 personen steeds 2 kilometer van het parcours. Om de veiligheid te waarborgen en de route te wijzen werd het lopende team steeds begeleid door een busje en een aantal fietsers. Wie niet liep werd in één  van de busjes naar het volgende wisselpunt gebracht.
Ria (v.d. W), Anneke en Denise waren aangewezen als eerste team lopers. Zij namen rond 1 uur ‘s nachts het bevrijdingsvuur van de burgemeester van Wageningen in ontvangst.

Bijzonder was het lopen in het pikkedonker tussen de weilanden en door slapende dorpen. Zowel de lopers als de fietsers trotseerden de eerste uren langdurige en heftige regen. Het team van Elise, Nathalie en Theo trof wel de heftigste hoosbui op een lange brug op hun deel van de route.
Iedereen bleef vol goede moed en de sfeer bleef desondanks prima. Rond een uur of half vijf, bij het krieken van de dag, klaarde het op en werd het droog. In een vast tempo legden de teams steeds 2 kilometer af.

Op ca. 2/3 van de route was een grote, gezamenlijke stop met soep en krentenbollen. Een mooi moment om even de ervaringen te delen, een powernap te doen en vooral plezier te hebben met elkaar.

Rond 9 uur kwam eindelijk Ridderkerk en was de missie om het bevrijdingsvuur naar onze gemeente te brengen bijna volbracht.

Op de Pruimendijk wachtte een geluidswagen van de Oranjevereniging Rijsoord de stoet op. Met het speciale bevrijdingsshirt aan en de fakkel in de hand ging de hele groep verder in optocht naar het Johannes Post Museum van Rijsoord. Publiek aan de kant van de weg applaudisseerde voor de doorzetters en bij het museum werd de stoet opgewacht familie, bekenden en leden van de Gemeente Ridderkerk. Indrukwekkend was het aansteken van het bevrijdingsvuur in Rijsoord. In het museum werd de groep onthaald op koffie met een heerlijke versnapering en uitleg over het museum.
De eindbestemming was echter het monument in het centrum van Ridderkerk en de lopers moesten nog een de laatste kilometers afleggen.

Bij het gemeentehuis werd de groep verwelkomd door burgemeester Attema en een groot aantal belangstellenden.
Aan Michel Ouwens viel de eer ten deel om samen met burgemeerster Attema het bevrijdingsvuur te overhandigen en de vlam in Ridderkerk te ontsteken. Hiermee werd de prachtige traditie, door Richard Ouwens in het leven geroepen, in ere gehouden.

Zo gaf Trimcub Antilope wel op een heel bijzondere manier uiting aan het motto van bevrijdingsdag: Vrijheid, geef het door!

De bevrijdingsloop is mede dankzij onderstaande de medewerking en sponsoring van onderstaande instanties en bedrijven een zeer geslaagd evenement geworden. Hartelijk dank daarvoor!

• Gemeente Ridderkerk
  • Stichting Sport en Welzijn